Na zimnú sezónu má PSK k dispozícii 113 sypačov a 500 pracovníkov

26.10.2010 Prešov

Prešov 26. októbra (TASR) – Prvý nápor snehu zaznamenali cestári v Prešovskom kraji v oblasti Vysokých Tatier už 21. októbra.
V súčasnosti má Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zabezpečenú techniku na zimnú sezónu 2010/2011 a na skládkach je pripravených vyše 50 percent zásob posypového materiálu, z čoho je 6500 ton chemického a 32.000 ton inertného posypu.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes pre TASR uviedla, že v predošlých rokoch mali cestári už pred začiatkom zimy na skládkach uložených okolo 80 % posypových materiálov. Dnes to nie je možné, nakoľko nemalé finančné prostriedky vynaložili na odstraňovanie následkov povodní, a preto budú materiál dopĺňať priebežne.
Fitzeková pripomenula, že na základe rozhodnutia orgánov štátnej správy, v horskom prostredí pre oblasť Vysokých Tatier platí osobitný režim a na posyp komunikácií sa bude používať chlorid horečnatý.
\"Na údržbu ciest bude počas nadchádzajúcej zimnej sezóny nasadených vyše 500 pracovníkov. K dispozícii je viac ako 113 posypových vozidiel a v zálohe je pripravených ďalších 27 vozidiel a špeciálnej techniky, \" spresnila hovorkyňa. Dodala, že úlohou SÚC PSK je počas zimy zabezpečiť v kraji zjazdnosť 628 kilometrov ciest 1. triedy a 2483 km ciest 2. a 3. triedy v správe vyššieho územného celku.
Vážnym problémom, ktorý cestári každoročne riešia, je vybavenie stredísk a stav zastaranej techniky, ktorá má priemerný vek 22 rokov. Napriek tomu, že v roku 2007 PSK zakúpil z úverových zdrojov od Európskej investičnej banky 12 sypačov a ďalších sedem zariadení, v ďalších rokoch sa nepodarilo realizovať modernizáciu v pôvodne plánovanom rozsahu. Výpadky techniky tak môžu spôsobovať predĺženie časových limitov na jednotlivých okruhoch.
Podľa riaditeľa SÚC PSK Vladimíra Kozáka sa priemerné výdavky na zimnú údržbu ciest každoročne pohybujú zhruba na úrovni päť miliónov eur.
\"Konečné náklady však budú závisieť od skutočného počtu výjazdov sypačov, aj na úkor financií rezervovaných na letnú údržbu ciest. Všetko závisí od počasia, \" dodáva Kozák. Verí, že údržbu ciest v blížiacej sa zimnej sezóne zvládnu. Zároveň pripomína, že významnou mierou k tomu môžu prispieť aj samotní motoristi bezpečnou jazdou, ktorú prispôsobia zimným podmienkam.
 

Vyberte región

mark